Cementsluier verwijderen

Als sneeuw voor de zon

Wat is cementsluier?

Cementsluier is geen witte uitbloei uit de steen maar is afkomstig van de nog vochtige metsel- en/of voegmortel. Het ontstaat tijdens de uitvoering in de bouw, wanneer specie op het oppervlak van de baksteen of tegel terecht komt. De cementsluiter is in de praktijk haast niet meer te voorkomen wegens de tijdsdruk in de bouw. Simpel gezegd: er wordt minder netjes gewerkt. Cementsluier geeft een witte/grijze waas op de gevel of tegel. Deze doffe witte waas belemmert de mooie uitstraling van uw woning of pand. Zonde!

Hoe cementsluier verwijderen?

Care for Buildings verwijderd cementsluier van gevels door het aanbrengen van een zwak organisch zuur. Dit zwakke zuur geeft geen schade aan de muur of tegels. Vervolgens wordt de gevel met gepaste druk gereinigd met koud water. Cementsluier verwijderen kan niet gedaan worden met alléén water, daarom vraagt deze specialistische klus om een speciaal product. Professionele kennis is belangrijk om de oorzaak en het probleem van cementsluier volledig en juist op te lossen.

Het proces van cementsluier verwijderen

Cementsluier verwijderen is arbeidsintensief. De cementsluier verwijderaar wordt met de hand aangebracht met een blokkwast. Op het moment dat de cementsluier verwijderaar in aanraking komt met de cementsluier ontstaat er een reactie. Voor het oog ziet dit eruit als een witschuimend proces. De cementsluier verwijderaar breekt kalk moleculen af. Kalk moleculen zijn aanwezig in voeg en metselspecie. Deze kalk moleculen zorgen ervoor dat de voeg of metselspecie het vocht langer vasthoudt. Door het moleculaire proces te onderbreken ontstaat de mogelijkheid tot (gevel) reiniging.

Cementsluier verwijderen met soda

Oma’s recept om cementsluier te verwijderen met soda werkt. Echter is het proces zeer traag waardoor het verwijderen van cementsluier met soda een tijdrovende klus zal worden. Ook is soda onvoldoende krachtig om hetzelfde reinigingseffect te krijgen dan met cementsluier verwijderaar. Tevens is het bepalen van de verhouding tussen soda en water zeer lastig te bepalen. Bij het gebruik van teveel soda ontstaat vlekvorming op uw gevel.

Aandachtspunten bij het verwijderen van cementsluier

  1. Wanneer u cementsluier denkt te constateren: wacht niet te lang met het laten verwijderen! Het cement zal met de tijd indrogen en verharden. Hierdoor wordt verwijderen lastiger.
  2. Het verwijderen van cementsluier dient professioneel uitgevoerd te worden, aangezien de gebruikte techniek per ondergrond en steensoort verschilt. Het gebruiken van een zuur op bijvoorbeeld natuursteen is schadelijk voor het oppervlak. Het natuursteen zal door het gebruikte zuur beschadigen.

Cementsluier verwijderen door Care for Buildings

Cementsluier verwijderen zijn dagelijkse werkzaamheden voor Care for Buildings. Vraag naar de mogelijkheden en plan vrijblijvend een gesprek in. Tijdens dit kosteloze gesprek kijkt Care for Buildings welke methode geschikt is voor uw gevel. Daarnaast heeft u gelijk inzicht in de kosten voor het verwijderen van de cementsluier en eventueel het waterafstotend maken van uw gevel door middel van impregneren.