Feiten en fabels: mineraalwassen, kalkwassen en zandstralen

Gepubliceerd op: 05-02-2021

Soms kom je teksten tegen in tijdschriften of op websites waarvan je wenkbrauwen beginnen te fronzen. Er wordt reclame voor een nieuw product of techniek gemaakt welke alle eerder geboekte resultaten, met conventionele producten of technieken, zou (moeten) overtreffen. Hier word ik nieuwsgierig van! Met mijn kritische blik licht ik vandaag mineraalwassen, kalkstralen en zandstralen uit.

Mineraalwassen

Mineraalwassen zou dé oplossing moeten zijn als andere reinigingsmethoden niet voldoende zouden zijn. Bij mineraalwassen wordt er een mineraal gebruikt, denk aan olivinezand of kalk, om de gevel te reinigen. Een voordeel van mineraalwassen zou zijn dat er wordt gewerkt met natuurlijke producten en dat de belasting voor het milieu dus veel minder is.

Bij mineraalwassen wordt er onder lage druk een mengsel van water en een mineraal op de gevel gespoten, dit zal zorgen dat de impact op de gevel minimaal is. De methode zou heel goed toegepast kunnen worden op monumentale panden of gevels met een poreuze ondergrond.

Kalkstralen

Met deze techniek wordt de gevel gewassen met kalk. Het object wordt gewassen met een korrel op kalkbasis waarbij de vervuiling verdwijnt. De kalk die ervoor gebruikt wordt is in gritvorm verkrijgbaar en afkomstig van Dolomiet natuursteen. Doordat het natuursteen betreft zou het product vriendelijk zijn voor het milieu. Het grit wordt onder lage druk op de gevel gespoten en is vermengd met water.

Zandstralen

Zandstralen bestaat nog steeds, echter zijn de milieueisen aangepast. Er moest water toegevoegd worden zodat de deeltjes (het straalgrit) niet in de lucht zouden blijven hangen (en dus niet ingeademd konden worden). Zandstralen zonder toevoeging van water is in Nederland niet toegestaan. Dat betekent dat alle straalmiddelen die op de gevel worden gebracht vermengd zijn met water. De techniek bestaat al sinds +/- 1870, ‘ontdekt’ door Benjamin kauwen Tilghman. De uitvinder heeft een proces uit de natuur, namelijk het schuren van zand over oppervlakten bij harde wind, nagebootst in een machine.

Het verschil tussen mineraalwassen, kalkstralen en zandstralen

Is er nou werkelijk verschil tussen mineraalwassen, kalkstralen en zandstralen? Wordt de consument voor de gek gehouden of zijn er gewoon wat nieuwe termen de wereld ingegooid? Bij alle methoden wordt gewerkt met een machine welke een straalgrit kan mengen met water en deze onder druk kan overbrengen op een oppervlak. Bij kalkstralen bestaat het straalgrit uit kalk en bij mineraalwassen bestaat het grit uit een mineraal (olivinezand of kalk). Bij zandstralen kan er ook gekozen worden welk straalgrit wordt gebruikt. Dus..?

Feiten en fabels mineraalwassen, kalkstralen en zandstralen

Feit: zandstralen is allesomvattend. Met een straalmachine wordt straalgrit vermengd met water en op een oppervlak gespoten. Dit kan elk straalgrit zijn (dus ook kalk of een mineraal)

Feit: zandstralen is sinds 1957 met toevoeging van water. De techniek is niet veranderd. Hebben we het anno 2021 over zandstralen: dan is dit dus met water en een grit.

Fabel: mineraalwassen is de oplossing als andere reinigingsmethoden falen. Aangezien in deze context zandstralen en kalkstralen als een andere reinigingsmethode wordt bestempeld en deze overeenkomen met mineraalwassen. Zullen ook zandstralen en kalkstralen niet falen.

Feit: mineraalwassen en kalkstralen zijn nieuwe termen. Eigenlijk duidden zij meer het product aan waar mee wordt gewerkt. Ze betekenen beide hetzelfde als zandstralen.

Feit: de consument denk dat er nieuwe technieken op de gevelreinigingsmarkt zijn, echter is dit niet het geval.

 

 

- Karin - 

The form contains errors

 

Deel dit artikel